Gunnar Finne: Taru ja Totuus, 1932 © Kuva: HAM

Taru ja Totuus

1932
Gunnar Finne

Kuvanveistäjä Gunnar Finne (1886-1952) voitti vuonna 1928 järjestyn Zacharias Topeliuksen (1818-1898) muistomerkkikilpailun ehdotuksellaan Taru ja Totuus (Saga och Sanning).

Veistoksen aiheena on kaksi vertauskuvallista neitohahmoa: Totuus-neidolla on totuuden liekki kämmenellään ja Taru pitelee sadun kruunupäistä lintua. Hahmot ovat kääntyneet vastakkaisiin suuntiin. Totuus katsoo puistoon ja Taru Pohjoisesplanadin jalkakäytävälle, mutta tilanne oli alun perin toisin. Kun sodan takia pommituksilta suojaan kuljetettu veistos palauttettiin paikoilleen kesällä 1945, se ilmeisesti vahingossa käännettiin nykyiseen suuntaansa. Veistos on kiinnitetty tiukasti jalustaansa, joten sen palauttaminen alkuperäiseen asentoonsa saattaisi vaurioittaa sekä jalustaa että veistosta. Finne itse ei koskaan puuttunut teoksen muuttuneeseen suuntaan.

Taru ja Totuus on pronssia ja jalusta on mustaa graniittia. Neitohahmojen korkeus on noin 1,8 metriä ja jalustan korkeus on 1,4 metriä. Jalustassa Zacharias Topelius -tekstin yläpuolella on Topeliuksen kasvot reliefinä.